Mojito drink

Asi najpopulárnejší drink vo väčšine európskych barov a zároveň neodmysliteľná súčasť leta. Ľudia si Mojito obľúbili hlavne vďaka jeho sviežosti a jednoduchej príprave. Čerstvé ingrediencie nájdete v každom obchode, takže si Mojito môžete robiť aj každý večer. A ak sa pýtate či je správne Mojito, alebo Mochito, pri výslovnosti rozdiel nespoznáte, ale písať by sa určite malo Mojito – je to originálny názov tohto drinku.

Mojito drink
Mojito drink

Mojito originál

Po originálne Mojito si budete musieť zájsť ďaleko, keďže pochádza až z Kuby. V pravom Mojite nájdete čerstvé lístky mäty, rum Mulata alebo Santiago de Cuba, trstinový cukor, kusy limetky a perlivú vodu. Podáva sa vo vysokých pohároch so slamkou.

Mojito história

Je isté, že rodným mestom Mojita je Havana – hlavné mesto Kuby. Existujú avšak dva rôzne príbehy, ktoré o jeho vzniku hovoria. Podľa prvého sa Mojito vyvinulo z drinku menom „El Draque“, podľa mena Sir Francis Drake. Po jeho úspešnom útoku na mesto Cartagena de Indias sa jeho lode plavili do Havany, ale medzi členmi jeho posádky sa rozšírila úplavica a skorbut.

Bolo známe že ľudia na tomto ostrove majú lieky na rôzne choroby, preto sa na chvíľu pristavili a nabrali zásoby, ktoré im mali pomôcť v liečbe. Základným liekom bola Aguardiente de caña (v preklade horiaca voda, reálne niečo ako nedokončený rum), ktorá bola doplnená o suroviny, ktorých v tejto lokalite bolo dosť – limetky, mäta a šťava z cukrovej trstiny.

Druhý príbeh hovorí o tom, že Mojito vzniklo medzi Africkými otrokmi, ktorí boli na Kuby privezení aby pracovali na poliach s cukrovou trstinou. To čo títo otroci pili sa na Mojito síce podobalo, ale ich drink nikdy neobsahoval limetky, preto je prvý príbeh väčšinou považovaný za pravdivý.

Ingrediencie

Ingrediencie do Mojita treba vyberať hlavne podľa kvality – budete to cítiť na výsledku. Podstatné je použiť trstinový cukor, nie cukrové sirupy, ktoré majú často veľmi umelú chuť. Mätové lístky sa snažte mať čo najviac čerstvé, najlepšie keď ich tesne pred prípravou odtrhnete z rastliny.

  • 10 mätových lístkov
  • polovica limetky narezaná na štvrtiny
  • cukor podľa chuti, ale najlepšie tak 1 veľkú lyžicu
  • 1 pohár ľadových kociek
  • 3cl (30ml) rumu
  • pol pohára sódy

Mojito recept

Pred prípravou si sódu treba poriadne vychladiť. Nachystajte si aj niečo, čím môžete limetky v pohári popučiť. Keďže limetky idú do pohára aj so šupkou, poriadne ich umyte. Mätové lístky si pred použitím položte na stôl a párkrát po nich buchnite. Týmto spôsobom z nich dostanete mätovú esenciu, ale ak nenarušíte stonky, horká chuť sa do drinku nedostane. Mätu sa snažte neporušiť ani v pohári.

Mojito alkohol

Rum je najlepšie použiť kubánsky (Mulata alebo Santiago de Cuba), ale výberom nejakého iného, pokiaľ nebude úplne nekvalitný, sa toho veľa nepokazí.

Mojito drink postup

  • 1. krok: Do pohára vložte kúsky limetky a poriadne ich popučte, aby z nich vyšlo čo najviac šťavy
  • 2. krok: Pridajte cukor a mätu, poriadne premiešajte
  • 3. krok: Pohár naplňte takmer doplna ľadom, najlepšie je použiť ľadovú drť
  • 4. krok: Prilejte rum a potom doplna zalejte sódou
  • 5. krok: Podľa chuti ešte pridajte cukor a ako ozdobu môžete použiť mätové lístky, prípadne plátok limetky

Mojito nealko

Nealkoholická verzia Mojita – Virgin Mojito – je tiež veľmi populárny drink, keďže v letných horúčavách osvieži skoro tak dobre ako originálne Mojito. Postup na prípravu je rovnaký, iba sa vynechá pridanie rumu.

Mojito variácie

S Mojitom sa dá celkom zaujímavo experimentovať. Môžete meniť ovocie, ktoré na jeho prípravu použijete – najlepšie je používať svieže a šťavnaté ovocie. Veľmi dobre chutí ak namiesto limetiek použijete pomaranč, alebo práve naopak ak k limetkám pridáte ešte pár popučených malín. Milovníci zeleného čaju sa môžu tešiť, lebo celkom chutnou úpravou je práve vymenenie sódy za zelený čaj.

Pridať recenziu