Tak ako každý iný štát, tak aj Mexiko má svoj národný klenot v podobe tradičného miestneho alkoholu s dlhou históriou a nezameniteľnou chuťou. Tento národný klenot Mexika je jednoznačne tequila. Za jej prípravou stoja prísne pravidlá a aj preto je tak výnimočná svojou chuťou. Práve taká je známa mexická Sierra Reposado tequila. História a príbeh značky História Čítať celé…
Tequila
Tequila, primárny duch Mexika, má svoju vlastnú špeciálnu chuť, ktorá je takmer ošúchaná a ponecháva jazyk čistý a nechýba ani typické brnenie. V sedemdesiatych rokoch sa tequila stala najrýchlejšie sa rozvíjajúcim duchom predaja, ako tomu napríklad bolo pri vodke v šesťdesiatych rokoch. Tequila sa získava z destilácie fermentovanej šťavy (mesia), tzv. Pulque.
Jediným zdrojom pre Tequilu je meskalová rastlina, ktorá je druhom agave rastliny. Mescal rastlina je kaktus, ktorému trvá kým sa dá použiť na výrobu tequily je od dvanásť až trinásť rokov pre dostatočné dozrenie. Jeho dlhé listy, alebo hroty, sú odrezané v dobe zberu, ponechávajúc len cibuľové centrálne jadro nazývané pina, čo znamená ananás. Piná, ktoré vážia od 80 libier až po 175 libier, sú odvezené do liehovaru, kde sa varia niekoľko hodín v tlakových hrncoch. Potom sa ochladia a rozdrvia a šťava sa vylisuje. Fermentačný proces sa ukončí v obrovských drevených sudoch. Fermentovaná šťava sa potom dvakrát destiluje v tradičných medených nádobách.
Tequila podľa dĺžky zrenia
- Bez zrenia – ak ide rovno do fliaš a do predaja, ide o „Tequila Blanco“ (označovaná aj ako Biela)
- Zrejeme 2 až 12 mesiacov – zreje v sudoch, tu už ide o „Tequila Reposado“
- Zreje 1 až 3 roky – vtedy vzniká „Tequila Aňejo“
- Zreje viac ako 3 roky – ide o „Tequila Extra Aňejo“
Poznáme ešte: Tequila Plata (Tequila strieborná), Tequila Joven (Tequila mladá), Tequila Oro (Tequila zlatá).
Či už hľadáte kvalitné tequily alebo nejaké cenovo dostupné tequily v podobe možno menej vyhľadávaných značiek, výrobcov a rôzne lacné tequily, my pomáhe s výberom tequily. Degustujeme, robíme testy vodky a píšeme na nich recenzie.