Možno to nie je najznámejší koktail, ale napenený výsledok elegána medzi drinkami a v kombinácii s celkom jednoduchej prípravy stojí za skúšku. Nielen milovníci whiskey si pri ňom prídu na svoje. Jeho skvelá chuť zahraje a schladí zároveň, pritom vyzerá skutočne dobre.
Obsah článku
Whiskey Sour originál
V originálnom Whiskey Sour nájdete 4 prísady. Základom je whiskey a dnes už málokedy používaný vaječný bielok. Síce ho do koktailu ide iba málo, ale ak chcete piť originál Whiskey Sour, určite sa nebojte ho do koktailu pridať. Nemusíte sa báť výraznej chuti, ide ho len málo a v nápoji sa podáva maximálne premiešaný.
Whiskey Sour história
Úplné základy tohto drinku položili námorníci niekedy v 18. storočí. Ich cieľom ale nebolo piť chutný drink, oni to robili pre svoje zdravie. Je známe, že námorníci trpia chorobami z nedostatku vitamínu C. Aby sa týmto chorobám vyhli, nosili si na lode veľa citrusov a buď ich jedli alebo pili iba šťavu. Problém bol ten, že ovocie sa im rýchlo pokazilo a ako inak by ho mohli udržať čerstvé, než svojim obľúbeným alkoholom.
Citrusy začali vo veľkých množstvách odšťavovať a šťavu miešali s veľkými dávkami alkoholu. Takto im veľké dávky vitamínu C ostali dlho čerstvé a po pridaní cukru aj výborne chutili. Originálna verzia Whiskey Sour sa pravdepodobne prvýkrát objavila vo wisconsinskom denníku v roku 1870.
Ingrediencie
Na prípravu budete potrebovať citrónovú šťavu. Najlepšie ak si ju odšťavíte z čerstvých citrónov. Na osladenie celého drinku sa používa cukrový sirup, ak ho nemáte použite cukor. V prípade, že z toho nemáte obavy, pridajte aj trošku vaječného bielku.
- 4,5cl (45ml) whiskey
- 3cl (30ml) citrónovej šťavy
- 1,5cl (15ml) cukrového sirupu
- Trocha vaječného bielku
- Ľad
Pozrite na recenzie na whiskey a tipy na akcie a zľavy na alkohol
Whiskey Sour recept
Tento drink chutí najlepšie pri izbovej teplote, takže nič nemusíte chladiť ale ľad si pripraviť treba na jemné schladenie pri miešaní. Ak robíte drinky pravidelne alebo len zbežne, určite ho máte pravidelne v mrazničke. Na prípravu je najlepšie použiť shaker a sitko. Ak chcete pohár aj ozdobiť, odložte si plátok citrónu, prípadne ak máte použite maraschino čerešňu.
Aký alkohol
Najčastejšie sa v tomto drinku používa whiskey podľa chuti, ale odborníci odporúčajú špeciálne bourbon. Výber je na vás a vašej chuti.
Whiskey Sour postup
Celé to zvla´dnete len v 4 krokoch. Žiadne zložité ingrediencie ani postupy, zrejme aj vďaka tomu je Whiskey Sour drink tak obľúbený a jeho recept tak vyhľadávaný. Nižšie sa na postup prípravy drinku Whiskey Sour pozrieme krok za krokom.
- 1. krok: Všetky ingrediencie vložte do shakera spolu s ľadom.
- 2. krok: Poriadne premiešajte, ak ste pridali aj vaječný bielok, miešajte čo najsilnejšie aby bol koktail pekne spenený.
- 3. krok: Cez sitko prelejte do pohára.
- 4. krok: Výsledok ozdobte plátkom citróna alebo maraschino čerešňou.
Whiskey Sour nealko
Bohužiaľ, Whiskey Sour je jeden z tých koktailov, ktoré sa v nealkoholickej verzii nerobia. Jeho chuť je veľmi špecifická na to, aby sa dala napodobniť bez whiskey.
Whiskey Sour variácie
Prvá variácia tomuto drinku pridáva ovocnú chuť. K originálnemu Whiskey Sour pridajte zopár rozpučených maraschino čerešní a 2cl francúzskeho Lillet Rouge. Ďalšia zaujímavá zmena, ktorú môžete vyskúšať je zámena koňaku za whiskey. Drinku to trochu upraví chuť a ak máte radšej koňak, určite vám bude chutiť.