Tullamore Dew je vyrobená z troch druhov obilnín, trikrát destilovaná a zmiešaná z troch druhov írskej whiskey. Whiskey pochádza zo štátov, ktoré v názve majú E (Ireland, United States of America) a naopak whisky zo štátov, ktoré písmeno „e“ v názve nemajú (Canada, Scotland). To iba pre poriadok v pomenovaní.
Tullamore Dew je jednou zo značiek zvučných írskych whiskey. Vyrába sa v írskom meste Tullamore a od roku 2014 sa po šesťdesiatich rokoch otvoril aj pôvodný starý liehovar, kde je dnes vystavovaná aj expozícia. Táto whiskey si svoju výnimočnú pozíciu získala vďaka jemnej chuti a ikonickému číslu 3, ktoré sa prejavuje vo viacerých aspektoch tejto zlatistej whiskey. Svoje miesto má aj v komerčnej kultúre. Určite ste nevedeli, že Lisbeth zo slávnej trilógie Millenium Steiga Larsona pije výlučne značku Tullamore Dew.
Obsah článku
Tullamore Dew história
Výroba whiskey v Írskom meste Tullamore má ohromne dlhú tradíciu, ktorá siaha až do keltských čias. Medzitým bol nápoj v novoveku používaný ako liečivo, ktoré chutilo aj samej kráľovnej Alžbete. V roku 1829 založil Michael Molloy, muž z liehovarníckej branže, v meste Tullamore liehovar, ktorým sa začala písať história dnešnej Tullamore Dew. Liehovar potom zdedil jeho synovec Bernard Daly, ktorý bol vášnivým športovcom a nemal dosť času na to, aby sa venoval liehovaru. A tu prichádza na scénu najdôležitejší muž, Daniel E. Williams, ktorý bol obyčajným mužom pracujúcim v liehovare, no po vymenovaní Dalym sa stal generálnym manažérom. Až pod jeho dohľadom začal liehovar prosperovať.
Daniel mal potom potomka, ktorý v jeho umení svedomito pokračoval. Takto vlastnila firmu rodina Daly a rodina Williams až do roku 1960, keď liehovar získala dublinská firma John Powers & Son a zlúčila ho s ďalším írskym liehovarom, čím vznikli Írske liehovary s novým liehovarom v meste Midleton. V roku 1994 bola značka predaná spoločnosti C&C Group, no po krátkom čase bola opäť predaná firme John Powers & Son, ktorá otvorila nový liehovar v pôvodnom Tullamore. V starom liehovare sa produkcia obnovila až v roku 2014.
Kliknite, ak chcete prejsť rovno na našu súhrnú recenziu a hodnotenie
Príbeh značky
Značka získala svoje meno po meste, v ktorom vznikla a v ktorom sa s malou prestávkou produkuje dodnes. Slovo „Dew“ sú iniciály najvýznamnejšieho muža Daniela E. Williamsa, pod ktorého vedením značka whiskey získala to, čo má dodnes. To ako sa tento muž vypracoval z obyčajného robotníka na vedúcu pozíciu dalo inšpiráciu aj mottu značky, ktoré sa preto dá chápať dvojzmyselne „Give every man his DEW.“ Tullamore Dew je druhou najpredávanejšou značkou írskej whiskey.
Tullamore Dew založenie
Liehovar, ktorý bol prirodzeným javom v meste, kde liehovarnícka tradícia prežívala a fungovala po celé stáročia, založil Michaell Moloy, no skutočnú tvár a teda aj značku inicioval muž, ktorý sa na vedúcej pozícii ocitol akoby náhodou. Chcelo to veľa zlepšení v receptúre a organizácii, no v neposlednom rade išlo o rozbehnutie obchodu. Daniel E. Williams bol činorodým človekom s energickým a podnikateľským duchom a za 60 rokov vo vedení dosiahol u miestnej whiskey celosvetový rozmach a popularitu.
Výroba a továrňa
Výnimočné miesto na svetovom trhu si whiskey Tullamore Dew zaslúžila hlavne vďaka výnimočne jemnej chuti. V mestečku Tullamore je liehovar najväčším podnikom a keď príde obdobie žatvy, destiluje sa vo dne i v noci. Na výrobu whiskey sa používa obilie, voda a kvasnice. Voda, veľmi dôležitá surovina pri výrobe whiskey, sa získava z miestnych írskych rašelinísk. Po zozbieraní obilia (používa sa jačmeň, pšenica, ovos a raž) sa obilie máča vo vode a potom nastáva fermentácia, čo je kvasenie za pomoci kvasníc. potom prechádza nápoj procesom až trojnásobnej destilácie, po ktorej získa silný lieh, ktorý potrebuje dozrieť. To sa deje v sudoch tradičných, po bourbone alebo po scherry (niekedy aj po víne), čo od seba odlišuje jednotlivé druhy, a za pár rokov vznikne lahodný jemný alkohol.
Smernica Tullamore Dew hovorí, že whiskey musí zrieť minimálne tri roky, ale väčšinou je to viac. Tullamore Dew whiskey je špeciálna tým, že sa mieša až z troch druhov írskej whiskey, a to, grain (obilnej) whiskey, malt (sladovej) whiskey a pot-still whiskey (špeciálny nový spôsob, kedy sa k sladu primieša jačmeň). Zmiešaním vzniká takzvaná blended (miešaná) whiskey.
Tullamore Dew zloženie
Tullamore Dew whiskey je syntézou obilného sladu, vyhovujúcej vody a kvasiniek.
Nutričné hodnoty
Hodnoty sú uvádzané pre množstvo 100 ml.
kJ |
Kcal |
Tuky(g) |
Bielkoviny(g) |
Sacharidy(g) |
|
Whiskey írska |
1042 |
254 |
0 |
0 |
0 |
Obsah alkoholu
Univerzálny obsah alkoholu vo whiskey Tullamore Dew je 40 percent.
Tajný recept
To, ako bude chutiť whiskey a ako bude namiešaná (miešajú sa whiskey rôzne staré, rôznych druhov, či už pôvodom obilia alebo spôsobom zrenia) alebo čistá je v rukách majstrov miešačov. Tradícia výroby sa dedí od prvého majstra Daniela E. Williamsa, ktorý dal značke meno. Výnimočne jemná chuť je výsledkom tajných receptúr.
Tullamore Dew druhy
Tullamore Dew whiskey patrí do veľkej podskupiny írskej whiskey, ktorá ovláda svetový trh spolu so škótskymi, americkými, kanadskými a japonskými whiskey. Írska whiskey sa vyznačuje tým, že je trikrát destilovaná a vyrobená v Írsku. Okrem toho poznáme tri druhy írskej whiskey:
- Grain (obilná) whiskey – vyrobená z kukurice, pšenice alebo raže
- Malt (sladová) whiskey – vyrobená z jačmenného sladu
- Pot-still whiskey – špeciálny nový spôsob, kedy sa k jačmennému sladu primieša surový jačmeň
Pre írsku whiskey je typická sladová whiskey, obilná whiskey sa väčšinou vyrába v Amerike a Kanade.
Tullamore Dew produkty
Tullamore Dew značka je špecifická číslom tri, ktorého sa pri výrobe drží a ktoré ju odlišuje a špecifikuje medzi známymi whiskey. Znamená to, že je vyrobená z troch druhov obilnín, trikrát destilovaná a zmiešaná z troch druhov írskej whiskey.
Z produktov spomeňme Tullamore Dew original (ovocná, korenistá, drevená až vanilková príchuť), Tullamore Dew 12 rokov (čokoládová, orechová chuť pripomínajúca pralinky), Tullamore Dew 14 rokov (dozrieva až v štyroch typoch sudov) a Tullamore Dew Sider Cask (svieža, ovocná a jablková chuť).
Drinky a miešané nápoje
Jemnú chuť whiskey Tullamore Dew výnimočne osviež pár kociek ľadu. Ak by sme však chceli siahnuť po niečom zložitejšom, vynikajúca je trojitá whiskey (všetky druhy) s pivom. Z barových drinkov sa Tullamore Dew nachádza v drinkoch ako sú Bad Apple Dew (cider, hnedý cukor…), O´scherry (kombinuje španielsku scherry s vermouthom a Tullamore Dew original) alebo drink 1829 (na počesť Daniela E. Williamsa s pomarančom a scherry). Existuje ešte veľké množstvo ďalších kokteilov.
Obľúbený je Whiskey Sour drink a jeho recept, ktorý nám je dobre známy. Tullamore Dew whiskey je tou pravou na jeho prípravu. Odporúčame ako výbornú ingredienciu do drinku.
Tullamore Dew recenzia
Tullamore Dew whiskey je veľmi jemná whiskey s príjemnou vôňou a je nenáročná na degustáciu. Hoci nie je z najlacnejšej triedy alkoholov, na renomovanú značku má prístupnú cenu. Pre degustátorov môže byť menej všedná pre jej chuť a ponúka široký výber druhov.